Manastir Vavedenje


Nema utisaka za “Manastir Vavedenje”

You must be logged in to post a comment.

Rejting
Travel.rs ocena
Zabava
Usluga
Cene
Izgled
Ocene posetilaca
VN:F [1.9.22_1171]
Cene
Izgled
Usluga
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Komentara: Nema (0)

Manastir Vavedenje je podignut na samom početku klisure.
Stilske karakteristike originalnih delova hrama govore da je ovaj manastir nastao u XVI veku. Prema predanju na koje se oslanjaju Vuk Karadžić i putopisac Joakim Vujić, manastir Vavedenje su podigli Sveti Sava i njegov otac Simeon.

Feliks Kanic je 1860. godine proputovao kroz ovaj kraj i zabeležio da su naspram crkve ruševine utvrđenja. “ Naspram crkve vide se ruševine nekog srednjevekovnog grada, o čijem imenu i graditelju sadašnje generacije ne znaju ništa, a sagrađen je najverovatnije na temeljima rimskog kastela „.

Ikonostas manastira Vavedenje čine, izmedu ostalih, ikone Nikole Apostolovića Bogorodica sa Hristom i Isus Hristos. Sačuvane su i pozlaćene carske dveri na kojima je predstava Blagovesti. Skromnu umetničku celinu koju čini ikonostas ovog manastira dopunjuju ikone koje su ostale sačuvane u periodima pustošenja u vremenu koje je iza nas. Takva sudbina je zadesila i najveći broj bogoslužbenih predmeta.

U manastirskoj arhivi se nalazi Četvoro jevanđelje, zvano Gundulićevo u izdanju Trajana Gundulića, koje je štampano 1552. godine kao prva knjiga prve beogradske štamparije te iste godine.


Komentar

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar.

  • Preporuka !
  • N o v o !
  • Popularno
  • Lokacije
  • RSS

Sponsored Links