Ovčarsko – Kablarska klisura


Nema utisaka za “Ovčarsko – Kablarska klisura”

You must be logged in to post a comment.

Rejting
Travel.rs ocena
Zabava
Usluga
Cene
Izgled
Ocene posetilaca
VN:F [1.9.22_1171]
Cene
Izgled
Usluga
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Komentara: Nema (0)

Ovčarsko - Kablarska klisuraOvčarsko – Kablarska klisura predstavlja jedinstven spoj prirode i kulturno – istorijskog nasleđa.
Na prostoru između masiva planina Ovčar i Kablar kroz koji protiče reka Zapadna Morava stvoren je prirodni mozaik koga čine brojne biljne i životinjske vrste, jezera u kojima se oslikavaju šumovite padine okolnih planina. Dominiraju zelena boja prelepih pejzaža i plava boja vode, jezera i reke Zapadne Morave.

Jedinstven prirodni sklad dopunjuju objekti od velikog kulturno – istorijskog značaja, manastiri Ovčarsko – Kablarske klisure kojih ima devet i 2 sveta mesta.

Ovčarsko – Kablarska klisura je usečena između planinskih masiva Ovčara i Kablara širine od 50 – 100 m. Klisura, ukupne dužine od  oko 20 km, spaja Čačansku sa Požeškom kotlinom. To je gorostasna i najživopisnija klisura Srbije. Odlikuje se strmim, visokim krečnjačkim stranama u kojima se zapažaju otvori nekoliko pećina, zatim uklještenim meandrima koje pravi reka Zapadna Morava i jedinstvenom florom i faunom. Dno korite Morave leži na 270 m nadmorske visine, što znači da se najviši vrh Ovčara ( 985 m ) , nalazi  710 m nad rekom – to je ujedno i najveća dubina klisure.

Ovo područje predstavlja neiscrpan izvor za proučavanje. Od bogatstva ptica kojih ima više od sto vrsta, brojnih i raznovrsnih biljnih vrsta. Ovo nije samo stecište naučnika koji proučavaju floru i faunu, već pravih istinskih ljubitelja prirode koji mogu da uživaju u šetnji,planinarenju, vožnji splavom, plivanju, ribolovu … Vredi samo jednog pogleda na meandre Morave višesatni pohod na ka vrhu Kablara. Ovde se vraća životna energija i okrepljuje duh.

Rekreativci, sportisti i ljubitelji aktivnog odmora mogu svoje fizičke sposobnosti proveriti na planinarskim stazama, bazenima, sportskim terenima. Planinarsko društvo “ Kablar “ obeleženim planinarskim stazama  organizuje pešačenje i izlete do manastira, kulturno – istorijskih spomenika i planinskih vrhova. Alpinizam, daljinsko jahanje ( endurance ) , paraglajding, takmičenje kajaka i kanua na jezerima Zapadne Morave postaju sve zanimljiviji ljubiteljima ovih atraktivnih sportova.

Manastir BlagoveštenjeOvčarsko – Kablarska klisura je predeo prepoznatljiv po prirodnim lepotama, ali i manastirima koji su skoncentrisani na tako malom prostoru.

Ima ih ukupno deset i to Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje, Sv. Trojica na padinama Ovčara i Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje i Ilinje na padinama Kablara. Pored ovih manastira postoje i dva sveta mesta obeležena kapelama ( Savinje i Kađenica ) .

U Ovčarsko – Kablarskoj klisuri organizuju se raznovrsni događaji : sportski, kulturni, umetnički koji su veoma zanimljivi posetiocima ovog područja.


Komentar

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar.

  • Preporuka !
  • N o v o !
  • Popularno
  • Lokacije
  • RSS

Sponsored Links