Jela od testa


Nema utisaka za “Jela od testa”

You must be logged in to post a comment.

Rejting
Travel.rs ocena
Zabava
Usluga
Cene
Izgled
Ocene posetilaca
VN:F [1.9.22_1171]
Cene
Izgled
Usluga
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Komentara: Nema (0)

Jela od testa su omiljena u Vojvodini, kako u Bačkoj, tako u Sremu i Banatu. Mnoga testa u vojvođanskoj, vode poreklo iz nemačke i slovačke kuhinje.

U osnovi postoje dve vrste testa – za trenutnu i kasniju upotrebu.

Za kasniju upotrebu se prave: trganci, tarana, rezanci ( za supe ili kao dodatak paprikašima, gulašima. . . ) , flekice.

 

Jedno od omiljenih jela su ,, flekice s kupusom “ ili krautfleke ( Krautflackchen ) , za koje u Sremu kažu „ da se njima bolan leči “ , u gradovima se češće pripremaju flekice sa samlevenom šunkom ( Die Schinkenflackchen ) , a pripremaju se i flekice s pavlakom.

Nadaleko poznato jelo je testo, rezanci ili nasuvo sa krompirom, znano pod nazivom „ grenadirmarš “ (Der Grenadiermarsch ) , nasuvo s makom, sirom . . . , a tu su i šufnudle ( Schupnudel ) , gomboce, tašci ( DieTasche ) , koji se služe slani sa zaprškom ili slatki, a posebno veliku zastupljenost imaju skoverci ( palačinke)  i gibančice.

Svaki narod u Vojvodini ima nešto specifično. Tako je kod testa, pa se na trpezi mogu naći brindzovi haluški, krpice, rusinski peljmeni, trganjci sa jajima, trganjci sa šunkom, stare vojvođanske knedle sa sirom, tarana s mlekom, bunjevačka tarana s „ divenicom „ ili razne vrste valjušaka.


Komentar

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar.

  • Preporuka !
  • N o v o !
  • Popularno
  • Lokacije
  • RSS

Sponsored Links