Spomenik u Tekerišu


Nema utisaka za “Spomenik u Tekerišu”

You must be logged in to post a comment.

Rejting
Travel.rs ocena
Zabava
Usluga
Cene
Izgled
Ocene posetilaca
VN:F [1.9.22_1171]
Cene
Izgled
Usluga
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Komentara: Nema (0)

Od 16 – 20 avgusta 1914. godine u čuvenoj Cerskoj bici nadomak Loznice, srpska vojska do nogu je potukla austrougarsku. Bila je to prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu a njen strateg Stepa Stepanović dobio je čin vojvode.

Na jugoistočnim obroncima planine Cer u selu Tekeriš, pored puta Šabac – Krupanj, podignut je spomenik u znak sećanja na Prvi svetski rat i Cersku bitku. Spomenik se sastoji iz tri nerazdvojne celine.
Centralni deo, spomenik u vidu gromade ( deo planine ) urađene su od neobrađenih kamenih blokova koji kao da izranjaju iz zemlje.

Visina spomenika je 10, 5 m a na vrhu na završnom kamenu postavljen je bronzani orao sa raširenim krilima i lovorovim vencem u kljunu kao simbolom mira i prijateljstva. Na prednjoj, zapadnoj, fino obrađenoj strani spomenika, urađen je grb Srbije. Sa leve strane grba su brojevi od bronze 18. 08. a sa desne strane 1914. godina.
Ispod grba je tekst: Vaša dela su besmrtna.

Spomen kosturnica je nepravilnog oblika i ograđena šestougaonim stubovima međusobno povezanim lancima.
2003. godine povodom obeležavanja 75 – ogodišnjice Cerske bitke u ovom spomen prostoru su postavljene biste znamenitim vojskovođama: Radomiru Putniku, Živojinu Mišiću, Stepi Stepanoviću, Petru Bojoviću i Pavlu Jurišiću Šturmu. Iste godine je podignuta i muzejska postavka posvećena Cerskoj bici.


Komentar

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar.

  • Preporuka !
  • N o v o !
  • Popularno
  • Lokacije
  • RSS

Sponsored Links