Travel Srbija

Menu
  • Info
    • Agencije
    • Državni praznici
    • Transport
    • Vesti
    • Vize
    • Vremenska prognoza
    • Web kamere
    • Zdravstvene ustanove
  • Kultura
    • Manastiri
    • Manifestacije
    • Muzeji
    • Muzika
    • Pozorište & Film
    • Umetnost
  • Priroda
    • Flora & Fauna
    • Nacionalni parkovi
    • Planine, reke, jezera
  • Smeštaj
    • Apartmani i Vile
    • Hosteli
    • Hoteli
    • Moteli
  • Srbija
    • Nacionalna kuhinja
    • Banje
    • Gradovi
    • Istorija
    • Podaci
    • Tradicija
    • Zanimljivosti
  • Tip
    • Kupovina
    • Lov i ribolov
    • Provod
    • Sport
    • Preporuka
      • Restorani
Home
Smeštaj
Nacionalna kuhinja
Istorija Vojvođanske Kuhinje
Nacionalna kuhinja

Istorija Vojvođanske Kuhinje

6. новембра 2009.
  • MAPA
  • FOTO
  • INFO
  • U BLIZINI
  • OCENE
We cannot display this gallery
  • Okrug: Vojvodina
  • Opština:
  • Poštanski broj:
  • Pozivni broj:
  • Telefon:
  • Veb sajt:
  • Kontakt / rezervacija:
  • Mahmut – begova ili “ Velika džamija „
  • Petrovaradinska tvrđava
  • Manifestacije u Novom Sadu
  • Manifestacije u Starom Slankamenu
  • Manifestacije u Apatinu
  • Manifestacije u Bačkom Monoštoru
  • Manifestacije u Bačkoj Topoli
  • Manifestacije u Iđošu
  • Manifestacije u Rumi
  • Manifestacije u Titelu

Još krajem XVIII veka na prostoru Vojvodine je pisano o pripremanju hrane, kada je Zaharije Orfelin objavio prvu knjigu kuvarskih recepta u Sremskim Karlovcima. Prvi srpski kuvar sastavio je i štampao jeromonah Jerotej Draganović u manastiru Krušedol, na Petrovdan 1855. godine.

U Novom Sadu je iz štampe 1877. godine izašao Kuvar Katarine Popović – Midžine, a u Velikom Bečkereku 1914. godine štampan je Kuvar zaboravljenih jela.
Gastronomija Vojvodine se formirala kao odraz složenih uslova života, geografskih karakteristika: prirodnih uslova i društvenih zbivanja na ovom prostoru. Na području Vojvodine javlja se velika mešavina kuhinja, a samim tim i veliki broj različitih jela. Ova kuhinja je mešavina različitih uticaja naroda koji vekovima žive nа ovom prostoru. Na ishranu i pripremanje jela u Vojvodini, mnogo je uticao dolazak Nemaca. Oni su doneli svoja jela, običaje, pripremanje zimnice,  vina, gajenje voća i vinove loze, pa je srpsko stanovništvo poprimilo dosta njihovih jela i načina pripremanja hrane.  Takođe, u Vojvodini je prisutno bogatstvo kulinarskih znanja i međusobnog uticaja mađarske, rumunske ili slovačke kuhinje, a mnogobrojna jela su izvedena iz ruske ili neke druge kuhinje iz okruženja.
Različiti uticaji čine vojvođansku kuhinju specifičnom, a time i atraktivnom za turističku potražnju, tim više što se od oblika koji odražavaju promene u kulturnom životu sela, najmanje promenila ishrana stanovništva.

Uticaj se uočava i u nazivima mnogih jela sačuvanih do danas : iz nemačkog – fruštuk / doručak ( Das Frühstück ) , jauzna / užina ( Die Jause ) , Foršpajz / predjelo ( Die Vorspeise ) , rinflajš / goveđe meso ( Die Rindfleisch ) , cušpajz / varivo ( Die Zuspeise ) , knedle, štrudle, krofne . . . iz mađarskog : perklet / prženo meso u sopstvenom sosu ( pörkölt ) , gulaš ( gulyas ) , paprikaš ( paprikas ) . . .

Od starina su hranu u kući spremale najstarije žene oslobođenje glavnih poljoprivrednih poslova, a ostatak ukućana je bio na njivi.

Doručak je po običaju bio nešto kaloričniji. Često se jela sveže pečena lepinja ili hleb, namazani svinjskom mašću i posuti mlevenom crvenom paprikom.

Tokom zime u Vojvodini su od starina postojala tri obroka : doručak ili “ fruštuk “ ( u 7 sati ) , ručak ( uvek u podne ) i večera ( u 18 časova ) . Tokom leta, kada su dani bili duži bilo je više obroka. Pored uobičajenih tu je pre podne oko 10 sati bila “ jauzna “ ili “ mala uja “ , a popodne oko 17 časova je bila “ velika uja “ . Za ove obroke su se obično spremale jabuke u “ šlafroku “ , “ hleba i masti “ sa alevom paprikom i sl. Oni koji su se zatekli na njivi su često znali da pojedu neko sezonsko voće i hleb.

Danas je teško izdvojiti neka jela kao karakteristična za pojedine narode ( pošto se kod više njih javljaju ista jela ) , jer živeći zajedno, prenosili su jedni drugima kroz godine svoja iskustva, običaje i stvorili vojvođansku kuhinju.

Slobodno se može reći da je gastronomija jedna od najatraktivnijih turističkih ponuda Vojvodine i da se u Vojvodini na dijetu zaboravlja. Ovde se dobro jede.

Share
Tweet
Google+
Stumble
Next Article

Related Articles

Као poslastica od vajkada su u Vojvodini pravljene razne štrdule, …

Kolači i Slatkiši

Jela od testa su omiljena u Vojvodini, kako u Bačkoj, …

Jela od testa

  • Pita
    1
    Jedno od starih jela koje se i danas često sprema …
  • Doček Nove 2017. godine na Ohridu, Villa …
    0
    Novogodišnji Aranžman za grupni smeštaj (Minimum 20 osoba)     …
  • Rinflajš
    Rinflajš
    0
    U bukvalnom prevodu sa nemačkog ( Rindfleisch ) – goveđe …
  • Jela od testa
    Jela od testa
    0
    Jela od testa su omiljena u Vojvodini, kako u Bačkoj, …

  • Selo Varda Varda se nalazi na obroncima planine Povlen, na nadmorskoj visini… (3)
  • Restoran “ Nova Romantika „ U zagrljaju stoletne Bojčinske šume, ovaj restoran je idealno mesto… (3)
  • Tubića pećina   Tubića pećina nalazi se oko 5 km severozapadno od… (3)
  • Nacionalni park – Planina Tara Do planine Tare se lako dolazi, jer prema njoj vodi… (3)
  • Lukovska Banja Lukovska Banja je udaljena 36 km zapadno od Kuršumlije, na… (3)
  • Selo Koštunići Koštunići su selo kroz koje protiču četiri reke, sa kućama… (3)
  • Travel Srbija

    Srbija putovanja
    Copyright © 2020 Travel Srbija
    Theme by MyThemeShop.com , Hosting StanCo

    Ad Blocker Detected

    Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

    Refresh