Travel Srbija

Menu
  • Info
    • Agencije
    • Državni praznici
    • Transport
    • Vesti
    • Vize
    • Vremenska prognoza
    • Web kamere
    • Zdravstvene ustanove
  • Kultura
    • Manastiri
    • Manifestacije
    • Muzeji
    • Muzika
    • Pozorište & Film
    • Umetnost
  • Priroda
    • Flora & Fauna
    • Nacionalni parkovi
    • Planine, reke, jezera
  • Smeštaj
    • Apartmani i Vile
    • Hosteli
    • Hoteli
    • Moteli
  • Srbija
    • Nacionalna kuhinja
    • Banje
    • Gradovi
    • Istorija
    • Podaci
    • Tradicija
    • Zanimljivosti
  • Tip
    • Kupovina
    • Lov i ribolov
    • Provod
    • Sport
    • Preporuka
      • Restorani
Home
Smeštaj
Nacionalna kuhinja
Supe i Čorbe
Nacionalna kuhinja

Supe i Čorbe

6. новембра 2009.
  • MAPA
  • FOTO
  • INFO
  • U BLIZINI
  • OCENE
We cannot display this gallery
  • Okrug: Vojvodina
  • Opština:
  • Poštanski broj:
  • Pozivni broj:
  • Telefon:
  • Veb sajt:
  • Kontakt / rezervacija:
  • Mahmut – begova ili “ Velika džamija „
  • Petrovaradinska tvrđava
  • Manifestacije u Novom Sadu
  • Manifestacije u Starom Slankamenu
  • Manifestacije u Apatinu
  • Manifestacije u Bačkom Monoštoru
  • Manifestacije u Bačkoj Topoli
  • Manifestacije u Iđošu
  • Manifestacije u Rumi
  • Manifestacije u Titelu

SupaReč supa ( Die Suppe ) prihvaćena je od Nemaca, pa time i samo jelo.

Jedna od prepoznatljivih vojvođanskih supa je svakako nedeljna supa, a sprema se od različitog mesa. Nekad je to morčija supa, a veoma često se pripremaju i pileća, juneća, teleća, ali i pačija, guščija, ćureća, od fazana, od petla, pa čak i supa od golubova.

U supu se stavljaju domaći rezanci, knedle, flekice za supu, derviš, a često se stavlja i tarana.

Reč čorba je turskog porekla i znači „ masna voda „ koja se dobija kuvanjem mesa; a prihvaćena je od stanovništva južno od Save i Dunava.

Zabeleženo je da su se od XIX veka spremale: čorba od cibere – kiselica ( сibera је sok od mekinja prelivenih vrelom vodom ) , kao i čorbe od pasulja, krompira, . . .

Za pripremu čorbi koriste se različite vrste mesa, te u Vojvodini možete probati jagnjeću čorbu, pileću čorbu, čorbu od fazana, kiselu čorbu od zeca, ljutu gulaš čorbu sa “ čipetkama “ . . .

Kao jedne od najрrерoznatljivijih su svakako bela pileća, paradajz čorba, ratarska čorba i riblja ili alaska čorba.

Riblja ili alaska čorba priprema se od razne sitne ribe: šarančića, štuke i bele ribe ( ako se pravi od veće ribe koriste se samo rep i glava ) sa crnim lukom, peršunom, celerom, lovorom, biberom u zrnu i paprikom.

Share
Tweet
Google+
Stumble
Prev Article
Next Article

Related Articles

Jedno od starih jela koje se i danas često sprema …

Pita

Као poslastica od vajkada su u Vojvodini pravljene razne štrdule, …

Kolači i Slatkiši

  • Lepinja sa sve
    0
    Neko je zove lepinja “ sa sve „, neko “ …
  • Lovački specijaliteti
    Lovački specijaliteti
    0
    Lovački specijaliteti više nisu rašireni kao nekada, kada je lov …
  • Heljdopita
    0
      Od svih posebna i najukusnija vrsta pite je heljdopita. …
  • Cicvara
    0
    „Cicvara“ je bila veoma omiljeno jelo, koje se vrlo često …

  • Lukovska Banja Lukovska Banja je udaljena 36 km zapadno od Kuršumlije, na… (3)
  • Banja Badanja Banja Badanja se nalazi podno istorijskog Cera i podjednako je… (3)
  • Planinski konak Milica Na desnoj obali reke Drine, i blagim padinama obraslim bogatom… (3)
  • Tubića pećina   Tubića pećina nalazi se oko 5 km severozapadno od… (3)
  • Selo Lisa Selo Lisa je udaljeno 10 km od Ivanjice - pravac… (2)
  • Nacionalni park – Planina Tara Do planine Tare se lako dolazi, jer prema njoj vodi… (2)
  • Travel Srbija

    Srbija putovanja
    Copyright © 2020 Travel Srbija
    Theme by MyThemeShop.com , Hosting StanCo

    Ad Blocker Detected

    Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

    Refresh